Mikä on piriformis-syndrooma?
Piriformis-syndrooma on häiriö, joka syntyy, kun piriformislihas pääsee puristamaan iskiashermoa. Piriformislihas on ohut lihas pakarassa, joka mahdollistaa lonkan kiertämisen. Tämän häiriön aiheuttama hermopinne aiheuttaa kipua, pistelyä tai puutumista, jotka säteilevät iskiashermoa pitkin pakarasta alaspäin jalkaan. Syndrooman oireet voivat pahentua istuttaessa, portaita noustessa, kävellessä tai juostessa.
Piriformis-syndrooman syyt
Syndrooman aiheuttaa yleensä piriformis-lihaksen tai sen ympäröivien kudosten tulehdus, lihaskireydet tai arpikudos. Tämä voi johtua monenlaisista tekijöistä, kuten huonosta nostotekniikasta, liiallisesta treenaamisesta, pitkäaikaisesta istumisesta tai fyysisen aktiivisuuden puutteesta. Joissain tapauksissa myös poikkeava anatomia, kuten epätavallinen iskiashermon kulku, voi olla syynä tälle vaivalle.
Oireet
Piriformis-syndrooman oireet ilmenevät tyypillisesti pakarassa, lonkassa tai reiden yläosassa ja niihin kuuluu kipua, pistelyä, puutumista tai polttavaa tunnetta. Oireet voivat pahentua fyysisessä toiminnassa, kuten istuessa, kävellessä, juostessa tai portaita noustessa.
Diagnoosi
Diagnoosi voi olla haastavaa, sillä se vaatii usein ensin muiden syiden poissulkemista. Lääkäri voi pyytää yksityiskohtaista tietoa oireista ja tottumuksista, tarkastella lääketieteellistä historiaa, sekä suorittaa tarvittaessa fyysisen tutkimuksen. Itse tehtävien piriformis testien lisäksi voidaan käyttää kuvantamistutkimuksia, kuten ultraääntä, tietokonetomografiaa (CT) tai magneettikuvausta (MRI), sekä elektromyografiaa (EMG) muiden ongelmien sulkemiseksi pois.
Hoito
Hoitoon kuuluu lepoa, kotona tehtäviä venytys- ja vahvistusharjoituksia, tulehduskipulääkkeitä, piriformiksen hierontaa, fysioterapiaa ja joskus myös lihasrelaksantteja. Leikkaushoitoa harkitaan yleensä vasta, kun muut hoidot eivät ole tehonneet.
Ehkäisy ja hallinta
Piriformis-syndrooman ehkäisemiseksi on suositeltavaa ylläpitää säännöllistä liikuntarutiinia, keskittyä hyvään ryhtiin istuessa ja seistessä, kiinnittää huomiota oikeanlaiseen nostotekniikkaan, sekä suorittaa lämmittelyt ja venyttelyt ennen ja jälkeen fyysisen harjoittelun. Pitkäaikaisen istumisen yhteydessä on tärkeää pitää taukoja ja venytellä säännöllisesti.
Kaksi erityisen tehokasta hoito- ja ennaltaehkäisykeinoa ovat pitkällä askeleella kävely ja rintauinti.
Piriformis-syndrooman hallinnassa keskeistä on välttää laukaisevia aktiviteetteja, käyttää kylmä- tai lämpöpakkausta oireiden lievittämiseen, sekä suorittaa säännöllisesti venytys- ja vahvistusharjoituksia piriformislihakselle ja ympäröiville lihaksille. Jos oireet jatkuvat tai pahenevat, on tärkeää kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.
Jokaisen potilaan kokemus piriformis-syndroomasta on yksilöllinen, ja siksi hoitosuunnitelman tulisi aina olla räätälöity vastaamaan henkilökohtaisia tarpeita ja elämäntilannetta.
Ulottuuko kipu ja jäykkyys alaselkään asti?
Lanneselän ja piriformiksen ongelmat kulkevat usein käsi kädessä. Tutustu harjoitteisiin lanneselän avaamiseksi, jotka toimivat hyvin myös piriformikseen. Näin hoidat vaivasi kokonaisvaltaisemmin ja tulokset ovat pitkäkestoisempia.
Mikäli haluaisit hoitaa alaselän alueen vaivat perusteellisemmin, suosittelemme tutustumaan maksuttomaan verkkokurssiimme! Pääset tutustumaan kurssiin painamalla alla olevaa painiketta.