Tenniskyynärpää ja hieronta
Tenniskyynärpää on lääketieteellinen tila, jossa kyynärvarren ulkosyrjän lihasten kiinnittymiskohta kipeytyy. Tämä johtuu usein toistuvista liikkeistä, jotka rasittavat kyseisiä lihaksia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että hieronnalla voidaan vaikuttaa myofaskiaalisiin triggerpisteisiin, jotka ovat usein tenniskyynärpään kivun keskiössä. Nämä triggerpisteet ovat kireitä, kovia kyhmyjä lihaksissa, jotka voivat aiheuttaa kipua joko spontaanisti tai painettaessa.
Miten hieronta auttaa tenniskyynärpään hoidossa?
Hieronta voi auttaa tenniskyynärpään hoidossa monin tavoin. Oikein tehty hieronta auttaa rentouttamaan kireitä lihaksia kyynärpään ympärillä, mikä vähentää kipua ja tulehdusta. Hieronta lisää verenkiertoa kyynärpään alueella, mikä edistää paranemista ja ravintoaineiden kulkeutumista kudoksiin.
Hieronta auttaa lievittämään jännitystä kyynärpään ympärillä olevissa lihaksissa ja kudoksissa. Hieronta auttaa parantamaan nivelten liikkuvuutta ja vähentää jäykkyyttä, mikä on hyödyllistä tenniskyynärpään hoidossa.
Kyynärvarren anatomiaa
Kyynärvarressa on useita lihaskerroksia. Niistä voi erottaa kolme pääryhmää: Pinnalliset lihakset, välikerroksen lihakset ja syvät lihakset. Pinnallisia kyynärnivelen ylittäviä lihaksia ovat esimerkiksi hauis- ja ojentajalihas. Välikerroksen lihaksia ovat muun muassa brachialis-lihas, joka sijaitsee hauiksen ja ojentajan välissä, sekä brachioradialis-lihas, joka sijaitsee kyynärvarren ulkopuolella. Nämä lihakset auttavat kyynärnivelen liikkeissä. Syvät lihakset ovat pienempiä ja sijaitsevat syvemmällä kyynärvarressa. Niihin kuuluvat lihakset, kuten pronator teres ja supinator, jotka ovat vastuussa käden kiertoliikkeistä.
Tenniskyynärpään itsehieronta ja muu hoito
Kyynärnivelen kivuissa, kuten tenniskyynärpäässä, edellä mainitut lihakset ovat usein kiinnittyneet toisiinsa voimakkaasti. Hieronnassa tuleekin oppia ”irrottamaan” lihaksia toisistaan. Hieronnalle voidaan myös antaa tarkkoja ohjeita ja kun tietää mistä hieroa, voi avun saada ilman laajempaa anatomian ymmärrystäkin. Käytännönläheiset hierontaohjeet löydät esimerkiksi tuotteistamme.
Kyynärpään triggerpisteet
Pelkästään jo kyynärnivelen triggerpisteitä käsittelemällä monet pääsevät pahimmista kivuista eroon.
Kyynärpään triggerpisteet ovat kipua aiheuttavia ja kireitä lihaskohoumia kyynärpään ympäristössä ja muualla käsivarressa. Ne voivat aiheuttaa kipua ja epämukavuuden tunnetta kyynärpäässä, kädessä ja jopa olkapäässä. Tässä muutamia yleisiä triggerpisteitä kyynärpään alueella:
Extensor Carpi Radialis Brevis (ECRB) -triggerpiste: Tämä triggerpiste sijaitsee kyynärvarren ulkopuolella, ja se voi yksinään aiheuttaa tenniskyynärpäänä tunnettua kipua.
Brachioradialis-triggerpiste: Tämä triggerpiste sijaitsee kyynärvarren ulkopuolella ja voi aiheuttaa kipua ja epämukavuutta kyynärpään ja ranteen alueella.
Ojentajan (Triceps Brachii) -triggerpisteet: Ojentajalihaksen eri osissa voi olla triggerpisteitä, jotka voivat aiheuttaa kipua kyynärpäässä ja säteillä alaspäin käsivarteen.
Flexor Carpi Radialis (FCR) -triggerpiste: Tämä triggerpiste sijaitsee kyynärvarren sisäpuolella ja voi aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä kyynärpään ja ranteen alueella.
Hauiksen (Biceps Brachii) -triggerpisteet: Hauislihaksessa voi olla triggerpisteitä, jotka voivat aiheuttaa kipua ja epämukavuutta kyynärpäässä ja yläkäsivarressa.
Triggerpisteitä voidaan hoitaa hieronnalla, triggerpisteen paineluhoidolla, fysioterapialla ja venytyksillä. Hieronta ja triggerpisteen oikein tehty paineluhoito auttavat rentouttamaan ja poistamaan kipuja. Voit päästä itse eroon kivuistasi hoitamalla trigger-pisteet. Ohjeet trigger-pisteiden hoitoon löytyy tuotteestamme tenniskyynärpään kuntoutus. (tuote on työn alla ja valmistuu lähiaikoina).
Hieronko itse vai menenkö ammattilaiselle?
Moni varmasti miettii, olisiko parempi hoitaa vaiva itsehieronnalla vai hakeutua ammattilaisen käsittelyyn. Molemmilla lähestymistavoilla on omat etunsa, ja usein paras ratkaisu löytyy niiden yhdistelmästä.
Itsehieronta on kätevä ja edullinen tapa lievittää lievää kipua ja jäykkyyttä. Se antaa sinulle mahdollisuuden hoitaa itseäsi silloin, kun se sinulle parhaiten sopii. Itsehieronta voi myös lisätä kehotietoisuutta ja auttaa sinua tunnistamaan kipualueet, jotka vaativat eniten huomiota.
Hoidon kokonaisvaltaisuus
Tenniskyynärpään hoidossa on hyvä muistaa, että käsivarren lihakset ovat kaikki voimakkaassa yhteydessä toisiinsa. Myös rintalihakset, lavan päällyslihakset ja osa hartiaseudun lihaksista tekevät käsivarren lihasten kanssa yhteistyötä, voidaankin sanoa että nämä lihakset ovat kuin yhtä samaa isoa lihasta. Tenniskyynärpään hoidossa on hyvä huomioida kaikki nämä alueet.
Kun haluat lopullisesti eroon tenniskyynärpäästä ja muista käsien kivuista, tutustu tenniskyynärpään kuntoutus -verkkokurssiimme.
Kurssimme avulla opit liikeharjoitteet, venytykset ja hierontaotteet, joilla voit päästä kivuista kokonaan eroon. Tässä vaiheessa toivotamme pikaista paranemista tenniskyynärpäästä ja nähdään kurssilla!
Artikkelin on kirjoittanut kipujen hoitoon erikoistunut hierojamme Tatu Harjuvaara.