Epäkäslihas on yksi tärkeimmistä lihaksistamme ylävartalon ja pään liikkeissä. Monet arkipäivän toiminnot, kuten nostelu, työntöliikkeet ja huono työasento, voivat rasittaa epäkäslihasta ja johtaa kireyksiin sekä kipuihin tällä alueella. Kun epäkäslihas on jumissa, se voi aiheuttaa paitsi paikallista kipua, mutta oireet voivat myös heijastua muualle ylävartaloon. Seuraavaksi käymme lyhyesti läpi epäkäslihaksen kireyden yleisiä oireita, hoitoa ja itsehoitokeinoja, jotka voivat tarjota apua tähän yleiseen vaivaan.


Epäkäslihas jumissa, oireet
Jumissa olevan epäkäslihaksen oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen, mutta yleisimpiä oireita ovat:
- Olkapään tai yläselän kipu ja jäykkyys
- Liikerajoitukset olkapäässä
- Heijastekipu käsivarteen tai niskaan
- Lihasheikkous ja/tai -krampit
- Päänsärky ja huimaus
Epäkäslihas toimii ikään kuin linkkinä päämme ja käsiemme välillä. Epäkäslihaksen alueella kulkevat hermot ja verisuonet vaikuttavatkin suuremmalle alueelle, kuin pelkästään epäkäslihakseen. Tästä syystä esimerkiksi päänsärky ja käsien kivut voivat johtua kireistä epäkäslihaksista.
Epäkäslihas jumissa, hoito
Kireiden epäkäslihasten hoito tarkoittaa ensisijaisesti sitä, että kipua ja kireyksiä pyritään lievittämään ja normaali liikkuvuus pyritään palauttamaan. Hoitomenetelmiä on useita, ja ne voivat vaihdella riippuen kivun asteesta ja kestosta. Fysioterapia on usein ensisijainen hoitosuositus, mutta itsehoito on myös keskeinen ja tehokas osa kivun hallintaa ja toimintakyvyn parantamista.
Tässä muutamia hoitomuotoja epäkäslihaksen kipuihin ja kireyksiin:
- Hieronta: Hieronta on yksi tehokkaimmista tavoista käsitellä jumissa olevaa epäkäslihasta. Se rentouttaa lihaksia, edistää verenkiertoa ja lievittää kipua. Opettelemalla oikeat hierontaotteet voit hoitaa epäkäslihaksen kireyksiä ja kiputiloja tehokkaasti kotona. Artikkelin lopusta löydät linkit kursseillemme, joilla opetamme itsehierontaa ja parihierontaa niska-hartiaseudun, eli muun muassa epäkäslihaksen hoitoon.
- Liikunta ja venyttely: Säännöllinen liikunta ja oikeaoppinen venyttely voivat estää epäkäslihaksen kireyksiä ja muita lihasongelmia. Sillä voidaan myös parantavaa liikkuvuutta ja vahvistavaa ympäröiviä lihaksia. Hyviä liikuntamuotoja näihin vaivoihin ovat esimerkiksi kiipeily, hiihto ja uinti.
- Lämpö- ja kylmähoidot: Lämpö ja kylmä voivat olla erittäin tehokkaita lihaskireyden ja kivun hoidossa. Lämpö rentouttaa ja venyttää lihaksia, kun taas kylmä vähentää tulehdusta ja turvotusta.
- Ergonomia: Huolehtimalla ergonomisesta työympäristöstä ja oikeaoppisista työasennoista voit vähentää riskiä epäkäslihaksen liialliselle kiristymiselle.
- Fysioterapia: Fysioterapeutti voi laatia yksilöllisen harjoitusohjelman ja tarjota manuaalista terapiaa, joka auttaa palauttamaan normaalin liikkuvuuden ja vähentämään kipua.
- Avaa ympäröivät lihakset: Joskus myös ympäröivien lihasten avaaminen voi auttaa. Jumissa olevan kallonpohjan lihakset voivat myös heijastua epäkäslihaksen alueelle.


Jumissa olevan epäkäslihaksen hoitoon ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa. Tärkeää on tunnistaa ongelman syyt ja pyrkiä korjaamaan ne, jotta voidaan estää epäkäslihaksen jumittuminen tulevaisuudessa.
Seuraava askel
On yksi asia tietää lihasten jumiutumisen takana oleva teoria, mutta on ratkaisevaa myös ryhtyä toimeen niiden hoitamiseksi. Mutta ei hätää, olemme täällä auttamassa.
Jos haluat oppia lievittämään niskakipuja ja parantamaan hyvinvointiasi, ota avuksesi maksuton niska-hartiaseudun itsehoidon pikaoppaamme! Tiedämme, miten kallonpohjan ja niska-hartiaseudun kiputilat voivat viedä merkittävän määrän energiaa arjestasi. Saat pikaoppaasta käytännön harjoitteet, joiden avulla voit ottaa terveytesi omiin käsiisi ja päästä eroon kivusta luonnollisesti ja kotikonstein.


Olemme ryhmä intohimoisia terveydenhuollon ammattilaisia ja Hoidaitse on väylämme jakaa pitkän kokemuksemme oppeja kipujen itsehoidosta luonnollisin menetelmin. Olemme myös itse kokeneet päätetyöskentelyn aiheuttamat kiputilat niska-hartiaseudulla ja onnistuneet vapautumaan niistä.
Haluaisitko nähdä, miten iso vaikutus tarkoin valittujen liikeharjoitteiden tekemisellä voi olla elämänlaatuusi?